Truskawki są zapowiedzią lata. Te soczyście czerwone owoce powstały w wyniku przypadkowego skrzyżowania poziomki chilijskiej z pochodzącą ze wschodnich Stanów Zjednoczonych poziomki wirginijskiej, w XVIII wieku we Francji. Zawszę gdy przychodzi lato nie może zabraknąć ich w kuchni.
Mus truskawkowy:
Składniki:
- 0,5 kg truskawek,
- śmietana 30%
- serek homogenizowany
- 3 łyżki miodu
- małe herbatniki
- nektarynka
Śmietanę ubijamy, truskawki (kilka sztuk zostawiamy do dekoracji) miksujemy z serkiem homogenizowanym i miodem, całość łączymy z bitą śmietaną, miseczki wykładamy herbatnikami i brzoskwiniami, zapełniamy musem, wstawiamy do lodówki.
Truskawkowe serce z ciasta francuskiego:
Składniki:
- 2 sztuki ciasto francuskie
- 0,5 kg truskawki
- 1 sztuka galaretka truskawkowa,
- 1 sztuka śmietana 30%
Ekspresowy mus truskawkowy z kiwi:
Składniki:
- 3 sztuki kiwi,
- 0,5 szklanki truskawki,
- 3 łyżki bitej śmietany,
- 2 łyżeczki cukru,
- 0,5szklanki mleka
Kiwi miksujemy osobno, truskawki miksujemy z mlekiem i cukrem, przekladamy na przemian zdobimy bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz