poniedziałek, 27 czerwca 2011

Sezon na truskawki


Truskawki są zapowiedzią lata. Te soczyście czerwone owoce powstały w wyniku przypadkowego skrzyżowania poziomki chilijskiej z pochodzącą ze wschodnich Stanów Zjednoczonych poziomki wirginijskiej, w XVIII wieku we Francji. Zawszę gdy przychodzi lato nie może zabraknąć ich w kuchni.


Mus truskawkowy:
Składniki:
  • 0,5 kg truskawek,
  • śmietana 30%
  • serek homogenizowany
  • 3 łyżki miodu
  • małe herbatniki
  • nektarynka
Śmietanę ubijamy, truskawki (kilka sztuk zostawiamy do dekoracji) miksujemy z serkiem homogenizowanym i miodem, całość łączymy z bitą śmietaną, miseczki wykładamy herbatnikami i brzoskwiniami, zapełniamy musem, wstawiamy do lodówki.



 Truskawkowe serce z ciasta francuskiego:
Składniki:
  • 2 sztuki ciasto francuskie
  • 0,5 kg truskawki
  • 1 sztuka galaretka truskawkowa,
  • 1 sztuka śmietana 30% 
Z ciasta francuskiego wycinamy dwa takie same serca, na jednym układamy pokrojone truskawki, przykrywamy i wsadzam do piekarnika na 220st na 15min. Gdy ciasto ostygnie, układamy na wierzch truskawki zalewamy galaretką i zdobimy śmietaną.



Ekspresowy mus truskawkowy z kiwi:

Składniki:
  • 3 sztuki kiwi,
  • 0,5 szklanki truskawki,
  • 3 łyżki bitej śmietany,
  • 2 łyżeczki cukru,
  •   0,5szklanki mleka
Kiwi miksujemy osobno, truskawki miksujemy z mlekiem i cukrem, przekladamy na przemian zdobimy bitą śmietaną.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz