poniedziałek, 27 czerwca 2011

Ciasto francuskie w roli głownej- rogaliki

Jedni mówią że to pójście na łatwiznę kupować gotowe, ale  małym nakładem pracy z ciasta francuskiego możesz wyczarować fantastyczne, efektowne dania...

Mini rogaliki z fetą i ziołami idealne na przekąskę:
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasto francuskie,
  • ser feta,
  • łyżka śmietany, 
  • zioła prowansalskie 
Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty, (w zależności jakiej wielkości chcemy upiec rogale) ser feta rozdrabniamy i mieszamy z ziołami i śmietaną. Do każdego trójkącika nakładamy pół łyżeczki farszu (więcej jeśli rogale są większe) i zawijamy w rulonik potem na okrągło, by powstał kształt rogalika, pieczemy w temp. 200st. przez 15-20min, obkrawamy jeśli wypłynie farsz (bo się spali) i gotowe.








Rogaliki z owocami na słodko:
Składniki:
  • ciasto francuskie
  • 2 sztuki kiwi,
  • 20 sztuk truskawek
  • czekolada mleczna
  • czekolada biała
  • 1 puszka brzoskwiń
Ciasto kroimy na trójkąty, na każdym układamy pół kostki białej czekolady, pół kostki mlecznej kawałek brzoskwinie, kawałek kiwi i truskawkę, zawijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 20min na temp. 180-200 st.









Rogaliki z czekoladą i truskawkami:
Składniki:
  • ciasto francuskie,
  • 20 truskawek,
  • biała czekolada,
  • mleczna czekolada
Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt układamy po pół kostki czekolady białej i mlecznej oraz niewielką truskawkę. Zawijamy w rogala. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200st na 20 min i gotowe. Można podawać z truskawkami w czekoladzie. Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli i maczamy w niej truskawki potem w kokosie i odstawiamy do lodówki aż zastygną.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz