Jedni mówią że to pójście na łatwiznę kupować gotowe, ale małym nakładem pracy z ciasta francuskiego możesz wyczarować fantastyczne, efektowne dania...
Mini rogaliki z fetą i ziołami idealne na przekąskę:
Składniki:
- 1 opakowanie ciasto francuskie,
- ser feta,
- łyżka śmietany,
- zioła prowansalskie
Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty, (w zależności jakiej wielkości chcemy upiec rogale) ser feta rozdrabniamy i mieszamy z ziołami i śmietaną. Do każdego trójkącika nakładamy pół łyżeczki farszu (więcej jeśli rogale są większe) i zawijamy w rulonik potem na okrągło, by powstał kształt rogalika, pieczemy w temp. 200st. przez 15-20min, obkrawamy jeśli wypłynie farsz (bo się spali) i gotowe.
Rogaliki z owocami na słodko:
Składniki:
- ciasto francuskie
- 2 sztuki kiwi,
- 20 sztuk truskawek
- czekolada mleczna
- czekolada biała
- 1 puszka brzoskwiń
Ciasto kroimy na trójkąty, na każdym układamy pół kostki białej czekolady, pół kostki mlecznej kawałek brzoskwinie, kawałek kiwi i truskawkę, zawijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 20min na temp. 180-200 st.
Rogaliki z czekoladą i truskawkami:
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 20 truskawek,
- biała czekolada,
- mleczna czekolada
Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt układamy po pół kostki czekolady białej i mlecznej oraz niewielką truskawkę. Zawijamy w rogala. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200st na 20 min i gotowe. Można podawać z truskawkami w czekoladzie. Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli i maczamy w niej truskawki potem w kokosie i odstawiamy do lodówki aż zastygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz