poniedziałek, 27 czerwca 2011

Porcja witamin na śniadanie

Składniki:
  • pomidor
  • zielony ogorek
  • czerwona cebula
  • sos winegret
  • dymka
  • starty żółty ser
  • pieprz, sól
Ogórka kroimy w plasterki układamy na talerzy, pomidora w ćwiartki układamy na ogórku, całość posypujemy pokrojoną drobno cebulką i dymką, można dać troszeczkę startego żółtego sera, (czasem dodaje kukurydze jeśli mam gdzieś otwartą).

Sos z reguły robię sama chociaż można użyć gotowego
a oto mój przepis: Do słoika wciskam sok z cytryny (bez pestek) dodaje łyżeczkę musztardy dijon lub angielskiej, potem wlewam trzykrotnie więcej oliwy niż soku cytrynowego oraz łyżeczkę miodu, przyprawiam solą i pieprzem, zamykam słoik i dokładnie mieszam, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie. Może stać w lodówce 2dni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz