środa, 16 listopada 2011

Papryka faszerowana z kuskusem

Składniki:
-7-10 małych papryk czerwonych lub żółtych
-bakłażan
-filet z kurczaka
-marchewka
-pół puszki kukurydzy
-sól, pieprz
-przyprawa do kurczaka,
-oliwa
-papryka słodka
-cebula biała
-papryczka chili
-kuskus (pół szklanki)
-kostka bulionowa drobiowa
-pomidory z puszki całe (ja używam swoich robionych)
-ser feta
-łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki śmietany
-czosnek 2 ząbki

Robimy z kostki bulion i zalewamy tym kuskus, odstawiamy, fileta kroimy na drobno i smażymy przyprawiając.  Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy by był miękki. Paprykę sparzamy, wykrawamy środek i zostawiamy "przykrywkę".
Cebulę kroimy na drobno, marchewkę ścieramy na tarce. Kawałki kurczaka, mieszamy z cebulą, marchewką, ugotowanym bakłażanem, kukurydzą i kuskusem i dusimy na małym ogniu, dodając pomidory (miażdżymy ja na papkę) i doprawiamy według swojego uznania.
Wrzucamy posiekaną papryczkę chili, starty czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę, śmietanę, koncentrat całość dusimy. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym do każdej wrzucamy kostkę fety i nakładamy przygotowany farsz, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 15min na 150st. Gotowe








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz