poniedziałek, 7 listopada 2011

Czas na dynie...

Halloween minęło jesień w pełni a jak jesień to obowiązkowo w kuchni pojawia się dynia. A z nią różne dania obiadowe i nie tylko.

 Zupa krem z dyni z grzanką

Składniki:
-litr bulionu warzywnego
-miąższ z dyni (około 1kg)
-cebula biała
-marchewka
-2 żabki czosnku
-łyżka masła
-olej
-łyżka startego imbiru
-sól, pieprz, kurkuma
-curry 1/2 łyżeczki
-1/2 szklanki białego wytrawnego wina
-wiejski chleb
-żółty ser kawałek
-szynka plasterek


Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek. Dynię kroimy w kosteczkę,  i wrzucamy do cebuli, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem aż zrobi się miękka. W tym czasie do gorącego bulionu wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i gotujemy ją. Gdy dynia zmięknie wrzucamy całość do bulionu, przyprawiamy i miksujemy na gładki krem. Dodajemy łyżkę masła i jeszcze raz ewentualnie doprawiamy. Zostawiamy na gazie do zagotowani. Wiejski chlebek posypujemy startym żółtym serem i słodką papryką, dodając kawałeczek szynki wstawiamy do kombiwaru lub piekarnika.



Placki z dyni z sosem ogórkowo-bazyliowym:
Składniki:
-dynia
-4 ziemniaki
-sól, pieprz
-2 jajka
-3-7łyżek mąki
-2 ząbki czosnku
-zioła prowansalskie
-jogurt naturalny mały
-3 łyżki majonezu
-bazylia świeża
-zielony ogórek


Placki:
Dynie obieramy, wydrążamy środek z pestkami i zcieramy na tarce o grubych
oczkach, następnie wyciskamy ją jak się da najlepiej. Ziemniaki obieramy i utcieramy na małej tarce, mieszamy to razem dodając jajko, mąkę, sól, dużo pieprzu.Ciasto dokładnie mieszamy ( jeśli jest za luźne trzeba dodać jeszcze mąki). Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto – brązowy kolor.
Sos:
Jogurt, majonez mieszamy razem, dodajemy wcześniej startego na małej tarce zielonego ogórka, dodajemy bazylię, mieszamy. Doprawiamy solą, czosnkiem, pieprzem i ziołami.




Franko...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz