Czekoladowe pierniczki świąteczne!
Składniki na kilka blaszek pierniczków:
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 180 g masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 55 g gorzkiej czekolady, połamanej
Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać. W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła. Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła. Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty. Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić i udekorować.
Cynamonowe ciasteczka świąteczna raz!
Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek:
- 180 g masła, zimnego
- 90 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różne wzory wedle uznania. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić.
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- Czekolada mleczna
- Kolorowe posypki
- Srebrne perełki
- Lukrowe gwiazdki
- Opakowanie m&m
- Opakowanie precelków
Lukier białkowy robimy ucierając białko z cukrem pudrem na gładką masę. Czekoladę standardowo rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka dekorujemy według uznania
Smacznego i wesołych świąt !!
ile wychodzi ciasteczek cynamonowych z tych proporcji ? :)
OdpowiedzUsuń