Pakujemy koszyk i w drogę, grill w bagażniku drugi miesiąc bazuje, by nie jeść samej kiełbasy mały koszyk i kilka drobnych rzeczy dla smaku.
Szaszłyki na szybko
Zabieramy do miski paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, kilka sztuk pieczarek, białą cebulę pokrojona w krążki, kiełbaskę. Do małego słoiczka wlewamy kilka łyżek oliwy, wsypujemy zioła prowansalskie, pieprz, przyprawę do grilla. (idealna do polewania potraw podczas grillowania).
Koreczki na przekąskę,
Czerwona papryka, ogórek, pomidor, kilka rzodkiewek, ser feta w kostkach, kilka plasterków szynki kroimy w duże kwadraty by łatwo potem zwinąć i nabić na wykałaczki, do tego sos winegret standardowo domowej roboty : do słoika wciskam sok z cytryny (bez pestek) dodaje łyżeczkę musztardy dijon lub angielskiej, potem wlewam trzykrotnie więcej oliwy niż soku cytrynowego oraz łyżeczkę miodu, przyprawiam solą i pieprzem, zamykam słoik i dokładnie mieszam, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie. Może stać w lodówce 2dni.
No i nie może być grilla bez sosu czosnkowego:
4 łyżki majonezu,
3 łyżki śmietany,
2 ząbki czosnku starte na drobno,
pierz, sól, zioła prowansalskie
wymieszać dobrze całość
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz